El patrimoni

El Castell de Ciutat

Lo Castell, o Castell de Ciutat, és una antiga fortalesa a la població de Castellciutat, al municipi de la Seu d’Urgell. És conegut, a més, perquè als peus s’hi troba un hotel.

El castell es troba a un turó de la vall de l’Urgellet, al puig d’Urgell (764 m), i ja era esmentat el 1064. Té cinc baluards: el de la Trobada, el del Cup, el de Sant Esteve, el de Sant Ermengol i el de Sant Isidre (refet el 1751), i compta amb la Torre de Solsona com a avantguarda.

Segons el Spill, el castell era edificat a quatre caires, llis, amb una gran mota a dins la vila i a fora, sense cap torre que sobresortís. Tenia una capella dedicada a Sant Jordi. Fou refet el 1751 i en època carlina.

Abandonat durant anys, el 1970 fou adquirit per la família Tàpies per a restaurar-ne la part històrica i convertir-lo en un complex turístic. S’hi construí als peus del castell l’anomenat Castell Motel, que més tard va ser reanomenat Hotel El Castell. Fins l’any 2011 el Restaurant Tàpies de l’hotel ostentava una Estrella Michelin.

Font: Viquipèdia

La Torreta o Torre de Solsona

Torre de Solsona

Torre de Solsona

La Torre de Solsona és una torre de defensa aïllada que constitueix l’avançada del castell de Ciutat, construïda damunt d’un turó entre Castellciutat i la Seu d’Urgell. El turó domina la totalitat de la Seu d’Urgell i fou un punt estratègic important per a la ciutat. Va exercir un paper destacat en la defensa de la ciutat el 1714.

La torre a uns 500 metres del castell, s’edificà en posició avançada. Es més ampla que alta, de forma rectangular i abovedada interiorment. Fou destruïda i actualment es troba en ruïnes tot i que l’espai està arranjat per l’Escola Taller de la Seu d’Urgell i la presideix una senyera que es renovada cada 11 de setembre.

Plenament vinculades amb el castell trobem properes les torres de Solsona, el fortí de la Paella i la Ciutadella, caserna militar bastida a principis del segle XVIII damunt la Torre Blanca en forma de dos migs baluards amb llurs costats flanquejats per una torre hexagonal.

Referència: Viquipèdia

L’Esquerrana

Dansa popular catalana de parelles. Té moltes variants, entre les quals es destaquen la de dos punts i la de tres. A vegades tenia acompanyament de pandero. Es balla a Ripoll, per tot el Pallars i la Ribagorça.

A Castellciutat, es balla cada matí de diumenge de Festa Major, després de la Marsellana. Tot i que des de fa uns quants anys, divendres de Festa Major també se’n balla la versió de nit.

Vídeo per Miquel Parra i Parra

Font: Enciclopèdia Catalana

Església de Sant Esteve del Pont

Església de Sant Esteve

Església de Sant Esteve

L’edifici religiós, d’estil romànic (segle XII). Es troba a la partida de Sant Esteve de Castellciutat. Actualment en ruïna, originàriament era d’una nau amb absis rodó, coberta amb volta de canó esfondrada i finestra de doble esqueixada a l’absis.

L’any 1999 s’hi va fer una intervenció arqueològica, coordinada pel Josep Farràs i l’Albert Villaró.

Font: Viquipèdia