La Vila

Poble del municipi de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) que ocupa un turó que domina la riba dreta de la Valira, bé que l’eixample modern s’estén al llarg de la carretera de Lleida a Puigcerdà fins a formar pràcticament un barri de la Seu.

Al s X la població és esmentada amb el nom de Civitas Fracta com a antiga capital de la comarca, al costat de la qual sorgí al voltant de la seu episcopal el nou vicus; les ruïnes de Santa Magdalena indiquen l’existència d’un nucli ibèric i visigòtic (la Seu d’Urgell).

Formà part del vescomtat de Castellbò, del qual constituí el centre del quarter de Castellciutat o de Ciutat. Al castell residien els veguers del vescomtat i en depenien les batllies d’Aravell i Bellestar, la vall de Sant Joan, Civís, Aós, Estamariu, la Bastida d’Hortons i Adraén.

Constituí municipi independent fins el 1971.

Font: Enciclopèdia Catalana

Castellciutat és una entitat de població del municipi de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) des de l’any 1971. La vila de Castellciutat sovint és anomenada popularment ‘Ciutat’, com fou anomenada oficialment fins al segle XVI –nom que contrasta amb el nombre d’habitants: el 2005 en tenia 451.

El poble es troba damunt un serrat paral·lel a la riba esquerra de la Valira, i que posa fi a la plana de Seu d’Urgell. La part més antiga es troba en un coll del serrat, a 721 metres d’altitud. A una banda hi queden les restes de l’antic castell, el Castell de Ciutat, i a l’altra la Ciutadella. A l’est limita amb la ciutat de la Seu, a l’oest amb la carretera N-260 i el el terme municipal de Montferrer i Castellbó, i al sud, on hi trobem la Ciutadella i el polígon industrial, limita amb la urbanització del Balcó del Pirineu (Montferrer i Castellbò). Al poble s’hi pot trobar l’església parroquial de Sant Feliu de Castellciutat.

L’antic castell de Ciutat es troba dreçat sobre el puig d’Urgell, lloc d’un gran valor estratègic. Des del castell es domina la ciutat de la Seu; a més, s’albira tot l’antic territori del quarter de Ciutat i pobles de més enllà i tot.

A migdia de la vila hi ha la Ciutadella. Fou bastida a la primeria del segle XVIII, damunt l’antiga Torre Blanca en forma de dos migs baluards amb llurs costats flanquejats per una torre hexagonal. Des del lloc s’entreveu la ribera de la Seu, amb la ciutat i els rius. La ciutadella de Castellciutat serví modernament com a residència del Regiment de Caçadors de Muntanya Arapiles 62. Al febrer del 1993 fou tancat i cedit al municipi.

Font: Viquipèdia