Les publicacions

El general Moragues i la fortalesa de Castellciutat. La Guerra de Successió a la Seu d'Urgell

El general Moragues i la fortalesa de Castellciutat. La Guerra de Successió a la Seu d’Urgell

 

Planes i Ball, Josep Albert. El general Moragues i la fortalesa de Castellciutat. La Guerra de Successió a la Seu d’Urgell. Primera edició. Col·lecció Nostra Història. Sant Vicenç de Castellet: Farrell Editors, 2011.

Ressenya de l’editor. El llibre és una nova aportació als estudis sobre la Guerra de Successió a Catalunya des d’un observatori privilegiat (en part per la seva situació fronterera) i poc estudiat, la Seu d’Urgell, i una fortalesa, Castellciutat, que tingué un paper rellevant en la història militar de Catalunya. Castellciutat, governada pel mític general Moragues, controlava una àrea extensa dels Pirineus, des dels Pallars fins a la Cerdanya, enfront de les escomeses franceses de l’altra banda de la frontera. A partir de 1712, exercí un paper ben destacat sobretot quan començà la retirada dels exèrcits aliats del Principat, moment a partir del qual la resistència catalana gravità, a grans trets, en el trípode defensiu de les places de Castellciutat-Cardona-Barcelona. La caiguda de Castellciutat, el setembre de 1713, a mans borbòniques esdevingué el primer acte del drama final de la derrota político-militar de Catalunya.

Josep Albert Planes i Ball. Llicenciat en Geografia i Història, és membre del Centre d’Estudis del Bages. Ha publicat: Teixir i traginar (1997), El Lluçanès màgic (1998), Alpens. Una història del Lluçanès: pagesos, paraires i carlins (1999), Llegendes de Montserrat (2000), Còlera i vida quotidiana al Bisbat d’Urgell (1854-1855) (2005), La Sotsvegueria del Lluçanès (1611-1716) (2010) i El contraban de frontera al Pirineu català (2011). És coautor de: Sant Feliu Sassera. Capital històrica del Lluçanès (2003), Història de Sant Boi de Lluçanès (2004) i Avià. Notes històriques d’un poble del Berguedà (2007).