Castellciutat commemora els 300 anys de la capitulació

30/09/2013 | Enviada per admin en General

Castellciutat commemora els 300 anys de la capitulació

Coincidint amb els 300 anys del 28 de setembre de 1713, data de capitulació de les fortaleses de Castellciutat, defensades pel general Moragues davant l’exèrcit borbònic, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha celebrat aquesta tarda els actes per a commemorar aquests fets històrics, que han tingut lloc tant a la Torre de Solsona com al poble de Castellciutat, punts claus i estratègics en la Guerra de Successió. L’acte, que s’ha celebrat al peu de la Torreta, s’ha iniciat amb una aproximació als fets històrics del 28 de setembre de 1713 a Castellciutat; aproximació que ha anat a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya. Alcoberro ha fet un repàs de la capitulació de Castellciutat, Barcelona i Cardona, darreres places fidels a l’Arxiduc Carles d’Àustria. També ha glossat la figura del general Moragues.

Ruta 1714

En la seva intervenció, Agustí Alcoberro ha remarcat que tant la Torre de Solsona com Castellciutat “són espais plens d’història i que avui ens toca reivindicar”. Alcoberro també ha explicat que des del Museu d’Història de Catalunya s’està impulsant la Ruta 1714,que inclou 10 emplaçaments d’arreu de Catalunya, entre els quals la Torre de Solsona i la fortalesa de Castellciutat, perquè durant l’any 2014 esdevinguin espais històrics d’interès pels ciutadans.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha manifestat en la seva intervenció que “és emocionant ser aquí, on avui fa 300 anys veïns de Castellciutat i de la Seu vivien una realitat ben diferent”. En aquest sentit, Batalla ha remarcat la responsabilitat de l’Ajuntament urgellenc a l’hora d’impulsar un seguit d’actes per a commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d’Urgell i Castellciutat. L’alcalde de la Seu ha volgut subratllar la importància dels fets històrics viscuts fa tres cents anys a les fortaleses de Castellciutat, abans de caure Cardona i Barcelona davant les tropes borbòniques. “Volem remarcar la importància històrica de la Seu i concretament de les fortificacions de Castellciutat en la Guerra de Successió”, ha manifestat. I ha afegit que “fa 300 anys, aquí es va lluitar per la dignitat i la llibertat del nostre país”.

Un segon objectiu d’aquesta commemoració és la recuperació i rehabilitació del patrimoni relacionat amb aquest significatiu fet històric i que ha pervingut. En aquest punt, Albert Batalla ha subratllat que representarà una nova promoció turística per la Seu d’Urgell, que aportarà més promoció econòmica al territori. Com a tercer objectiu, l’alcalde de la Seu d’Urgell ha assenyalat que aquests diferents actes serviran per a “reforçar la identitat col·lectiva dels urgellencs, en un moment molt transcendent pel present i futur nacional del nostre país”. Batalla ha afegit al respecte que “des de la Seu d’Urgell també podem contribuir i estimular el debat entre les persones que ens tocarà decidir el nostre futur col·lectiu”.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

L’acte a la Torre de Solsona ha culminat amb la lectura del text original de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat a càrrec de La Coronela de Barcelona i la interpretació de la versió original d’Els Segadors a càrrec de Guillermo Morlino, amb l’acompanyament musical de Ricard Viliella i de Joan Benavent. Per a finalitzar, les autoritats i el públic assistent a l’acte commemoratiu s’han aixecat per cantar l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.

Bateig d’una plaça de Castellciutat

Els actes commemoratius del Tricentenari de la Guerra de Successió han seguit al poble de Castellciutat. Les autoritats i els veïns, seguits per La Coronela de Barcelona, s’han dirigit a peu des del Torre de Solsona fins al poble de Castellciutat, on ha tingut lloc l’acte de bateig de la plaça que hi ha darrera de l’església. Albert Batalla i Agustí Alcoberro han descobert la placa de la plaça que des d’avui porta per nom Plaça de Josep Moragues i Mas, general que va defensar la fortalesa de Castellciutat davant l’exèrcit borbònic durant la Guerra de Successió. També ha quedat instal·lat un monòlit de ferro dedicat també a aquest important personatge històric.

Per la seva part, el regidor de Cultura i de Castellciutat a l’Ajuntament de la Seu, Jordi Martin, ha estat l’encarregat de fer una introducció sobre la figura i la importància del general Moragues en la defensa de la fortesa de Castellciutat. Martin ha remarcat que és “un espai del nostre poble que recorda la persona de Josep Moragues, el general Moragues, com a exemple de compromís, avui que fa 300 anys de la capitulació de Castellciutat en el context de la Guerra de Successió”. Martin ha volgut afegir que “un petit homenatge no pot acomodar-nos eternament al passat, sinó adreçar-nos al futur amb la mateixa força i confiança en nosaltres com a col·lectiu nacional que tingué ell aleshores com a màxim responsable de l’emplaçament de Castellciutat”.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

Els actes institucionals han finalitzat amb una ballada de sardanes, organitzada per l’Associació de Veïns de Castellciutat, la qual ha donat pas als actes populars, organitzats pel col·lectiu Amics de Castellciutat: l’escenificació de la capitulació per part de veïnes i veïns i els Miquelets de Catalunya, i el sopar d’època, ambdós celebrats a la plaça de l’Arbre.

Nota de premsa de l’Ajuntament

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.