La Seu i Castellciutat commemoren el tricentenari de la Guerra de Successió

10/09/2013 | Enviada per admin en General

Tricentenari - 10.09.2013

La Seu i Castellciutat commemoren el Tricentenari de la Guerra de Successió. L’Ajuntament urgellenc, entitats i associacions, han organitzat un conjunt d’actes per donar a conèixer els fets històrics del 1713.

En la presentació del programa commemoratiu, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha volgut remarcar la importància dels moments viscuts fa tres cents anys a les fortaleses de Castellciutat, «després de caure Cardona i just un any abans que ho fes Barcelona davant les tropes borbòniques».

Els actes, de caràcter divers, s’inicien aquest mes i es perllongaran fins a l’11 de setembre de 2014, aniversari de la caiguda de Barcelona. L’objectiu és que serveixin «per reforçar la identitat col·lectiva dels urgellencs, en un moment molt transcendent pel present i futur nacional del nostre país», ha manifestat Batalla.

Per divulgar aquests fets es durà a terme una exposició sobre la Guerra de Successió a la Seu, amb el suport del Museu d’Història de Catalunya, que s’instal·larà a la tercera planta de l’Espai Ermengol. Així mateix, s’ha previst la rehabilitació i senyalització de la Torre de Solsona, una de les fortificacions d’aquell moment que han arribat fins al nostres dies.

Diada Nacional de Catalunya

El programa d’actes, que ha explicat el regidor de Cultura i Castellciutat, Jordi Martin, arrenca aquest dimarts amb la Marxa de Torxes organitzada per Òmnium Cultural. D’altra banda, aquest dimecres, 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, tindran lloc les activitats institucionals, que s’iniciaran a les 10.30 hores a la plaça de Sant Josep de Calassanç amb la lectura d’un manifest d’Òmnium Cultural. La urgellenca Teresa Colom hi declamarà diversos poemes, acompanyada dels músics Ricard Viliella i Joan Benavent. Tot seguit, es farà l’acte d’Hissada de la Senyera i es cantaran Els Segadors. Posteriorment es durà a terme a la plaça de Catalunya una ballada de sardanes amb la Cobla Vents de Riella, amb el suport dels Amics de la Sardana.

També aquest dimecres, 11 de setembre, a les set de la tarda, la plaça de l’Arbre de Castellciutat acollirà el primer Concert de joves músics. A les nou de la nit s’ha previst una botifarrada popular, organitzada pels Amics de Castellciutat.

Un altre dels actes inclosos en el programa commemoratiu de la Guerra de Successió a la capital de l’Alt Urgell és la celebració del Correllengua, que tindrà lloc dissabte, 14 de setembre, a la plaça de les Monges. L’organitza Òmnium Cultural i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, amb la col.laboració de diverses entitats.

28 de Setembre de 1713, 300 anys de la capitulació de les fortificacions de Castellciutat

El nucli del programa d’actes institucionals de commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió se centra en el dissabte 28 de setembre, en dos punts històrics molt emblemàtics de la capital alturgellenca, com són la Torre de Solsona i Castellciutat.

Així, a les cinc de la tarda, es farà als peus de la Torre de Solsona una aproximació històrica als fets del 28 de setembre de 1713. La xerrada anirà a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya. Tot seguit es durà a terme la lectura del text original de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat, amb la Coronela de Barcelona. Tancarà aquest acte l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. També està prevista una interpretació de la versió original d’Els Segadors a càrrec del tenor Guillermo Morlino, amb l’acompanyament musical de Ricard Viliella i Joan Benavent. L’acte a la Torre de Solsona finalitzarà amb el cant d’Els Segadors per part de les autoritats i el públic assistent.

Inauguració de la plaça Josep Moragues i Mas a Castellciutat

A dos quarts de sis de la tarda del mateix dissabte, 28 de setembre, darrera l’església de Castellciutat s’inaugurarà la plaça que portarà per nom Josep Moragues i Mas, general que va defensar la fortalesa de Castellciutat davant l’exèrcit borbònic durant la Guerra de Successió.

Precisament, el ple l’Ajuntament de la Seu ha aprovat posar el nom d’aquest important personatge històric en aquest espai públic, que fins a l’actualitat no tenia cap denominació en el carrerer municipal.

En acabar la inauguració hi haurà una ballada de sardanes. Aquests actes estan organitzats per l’Associació de Veïns de Castellciutat.

El mateix dissabte, 28 de setembre, a la plaça de l’Arbre, a dos quarts de nou del vespre, tindrà lloc una escenificació de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat que protagonitzaran veïns i veïnes del poble de Castellciutat. I a dos quarts de deu de la nit es durà a terme un sopar d’època. Tot això organitzat pels Amics de Castellciutat.

Altres accions commemoratives

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, també ha avançat que a més a més de tots aquestes actes s’està treballant en d’altres accions relacionades amb el Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d’Urgell i Castellciutat que es perllongaran fins l’11 de setembre de 2014, aniversari de la caiguda de Barcelona.

Cal destacar la producció d’una exposició sobre la Guerra de Successió a la Seu, amb el suport del Museu d’Història de Catalunya, que s’instal·larà a la tercera planta de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. També tindrà lloc les obres de rehabilitació de la Torre de Solsona i la seva senyalització, una de les fortificacions d’aquella època que han arribat fins als nostres dies. La Torre de Solsona, espai de referència de la Guerra de successió, formarà part, d’aquesta manera, de la Ruta 1714 que està preparant el Museu d’Història de Catalunya per tot el territori català, i que quedarà vinculada amb el Castell de Cardona i el Born de Barcelona, entre d’altres.

També el recentment inaugural Born Centre Cultural dedicarà durant tot un mes als fets històrics durant la Guerra de successió a la Seu d’Urgell i Castellciutat. A més a més, es realitzaran un seguit de xerrades dedicades a la Guerra de Successió obertes a tothom dins del cicle Parlem d’Història, que promou l’Espai Ermengol.

Una altra de les accions anunciades és la restauració del Llibre de les Usances i Privilegis de la Ciutat d’Urgell, vigent com a norma de la ciutat des del segle XV i fins al Decret de Nova Planta, just després de la Guerra de Successió.

Crida a la participació

Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’ha fet una crida a la participació de la ciutadania en aquest actes i s’ha recordat que qualsevol proposta que sumi a la commemoració serà benvinguda.

Nota de premsa de l’Ajuntament.

 

Programa d'actes de la Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d'Urgell i Castellciutat

Programa d’actes de la Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d’Urgell i Castellciutat

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.