• El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, ha presentat a la Seu la proposta excursionista, inspirada en els escenaris de la Guerra de Successió
  • En el mateix acte, Àlex Barnils ha donat a conèixer el llibre ‘General Moragues, diable de les Guilleries’

La Torre Solsona de Castellciutat és un dels indrets de referència de la Ruta Senders de 1714, una nova proposta avalada per la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes que ressegueix els que van ser els principals escenaris de la Guerra de Successió. El nou producte de senderisme es va donar a conèixer a la Seu dijous passat, a l’Espai Ermengol, en l’acte de presentacio del llibre ‘General Moragues, diable de les Guilleries’, d’Àlex Barnils.

L’acte va comptar amb el vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, que va destacar que la ruta permet unir “llocs emblemàtics carregats d’un gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic, i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant”.

El total del projecte suma 645 km, però es pot fer en diferents etapes i no hi ha límit de dies per completar-les. En aquest sentit, la FEEC oferirà als aficionats un salconduit que es pot segellar en els diferents punts on finalitza cadascun dels 9 trams.

Imatgee

Pel que fa al llibre sobre Josep Moragues, Àlex Barnils va explicar que la motivació per escriure l’obra venia del fet que “des de petit, trobava sorprenent que hi hagi tan poca bibliografia sobre un personatge amb una història tan heroica”. Barnils recorda que Moragues va liderar la resistència a l’ocupació borbònica en diferents indrets de Catalunya, com ara Castellciutat, Sort, Barcelona i Cardona.

L’obra s’estructura en tres blocs (Boscos, Fortaleses i Ciutats), cadascun del quals rep el nom d’un escenari geogràfic diferent que té molt a veure amb aquell període històric.

Notícia de Ràdio Seu

Ruta Senders de 2014

Una Pasqua de tradició i artesania

abril 1st, 2015 | Posted by admin in General - (0 Comments)
  • Primera edició de l’expofira artesanal CiutART
  • Cinquanta anys al costat del músic Toni Bernadó

 

Expofira artesanal CiutART

Castellciutat celebrarà en plena Pasqua l’expofira artesanal CiutART, concretament divendres 3, dissabte 4 i diumenge 5 d’abril. Aquesta fira artesanal té com a doble objectiu mostrar a tots els veïns i visitants els treballs que es realitzen en el taller de manualitats que ja fa uns anys que es porta a terme al poble a càrrec de la Marcela Villaruel, i alhora actuar com a plataforma a través de la qual artesans i artistes locals puguin també compartir les seves tasques i obres.

El regidor de Castellciutat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Martin, manifesta al respecte d’aquesta expofira que “és una bona manera de canalitzar i valorar els fruits de les inquietuds artístiques dels integrants del taller de manualitats que des de ja fa uns quants anys la Marcela realitza al nostre poble, així com una porta oberta a la mostra artesanal. Esperem que pugui complementar un cap de setmana especial per a nosaltres, ja que la cantada de les caramelles és una tradició molt arrelada a Castellciutat”.

image

D’altra banda, l’AMPA de l’escola de Castellciutat també participa en aquesta expofira amb un berenar popular d’elaboració pròpia, que tindrà lloc a partir de dos quarts de cinc de la tarda de dissabte.

Les activitats de CiutART tindran lloc al local social i a la plaça de l’Ajuntament de Castellciutat, i estan organitzades pel Taller de Manualitats de Castellciutat i artistes locals, compta amb la participació de l’AMPA de l’escola, el Cafè de la Mare i veïns de Castellciutat, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

 

Caramelles a Castellciutat

L’expofira artesanal CiutART farà una aturada diumenge al migdia per tal que veïns i visitants puguin escoltar la tradicional cantada de caramelles que té lloc cada diumenge de Pasqua a la plaça de l’Arbre de Ciutat.

Les cançons que es cantaran són: La Pasqua cantant (caramella); La barca xica (havanera); La mare (cançó de bressol); i Les Puntaires (sardana). Cal remarcar que les caramelles del poble de Castellciutat compta des de fa 50 anys amb la col·laboració inestimable del músic Toni Bernadó.

Nota de premsa de l’Ajuntament