28 de setembre, 301 anys de la capitulació

setembre 25th, 2014 | Posted by admin in General - (0 Comments)
  • Els 301 anys de la caiguda de la fortalesa es commemoren amb diversos actes durant el cap de setmana
  • Hi haurà la baixada de torxes, una exposició, un dinar, representacions, mercat i una conferència de Josep M. Solé i Sabaté

L’Associació Amics de Castellciutat organitza aquest cap de setmana, dissabte 27 i diumenge 28 de setembre, la Festa de la Capitulació, que commemora el 301 aniversari de la caiguda de la fortalesa de Castellciutat, defensada pel general Moragues, a mans de l’exèrcit borbònic.

La festa s’ha preparat mitjançant una crida a la col·laboració dels veïns. Amics de Castellciutat anima a rememorar com era la vida quotidiana de l’època i a reivindicar l’esperit lluitador i combatiu tant de la població com de Catalunya.

Els actes s’iniciaran dissabte amb la instal·lació al poble de l’exposició Entre Àustries i Borbons. La Guerra de Successió a la Cerdanya i l’Urgellet, que es podrà visitar al local social de Castellciutat a partir de les quatre de la tarda i fins a les set del vespre. Aquesta mostra està produïda pels Arxius Comarcals de l’Alt Urgell i Cerdanya, i s’ha pogut visitar aquest estiu tant a la Seu com a Puigcerdà.

A les deu de la nit es realitzarà la baixada de torxes des de la Ciutadella de Castellciutat fins a la plaça que des de l’any passat porta el nom de Josep Moragues i Mas. Allà mateix, es farà un minut de silenci en memòria de la defensa de les llibertats catalanes. A dos quarts d’onze de la nit, a la plaça de l’Arbre, se celebrarà un ball de nit amb el grup Arboliach.

28 de setembre

Diumenge, 28 de setembre, es compleixen 301 anys de la Capitulació. La jornada s’obrirà amb un mercat barroc, durant tot el dia entre els carrers de Marc Comes i Mercadal. També hi ha preparades dues representacions dramatitzades sobre moments de la vida del poble durant la Guerra de Successió: a 2/4 d’11 del matí i a les 4 de la tarda.

A les 12 del migdia, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté, pronunciarà la conferència La Guerra de Successió, 1705-1714. L’acte tindrà lloc a l’Hotel El Castell de Ciutat.

A dos quarts de dues del migdia, la festa seguirà amb, l’actuació dels Castellers d’Andorra a la plaça de l’Arbre. I a dos quarts de tres de la tarda se celebrarà un dinar de germanor a la mateixa plaça. Per participar-hi cal adquirir tiquet a Queviures Rosa i al Cafè de la Mare. A les set de la tarda, a la mateixa plaça, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

La festa finalitzarà amb un homenatge al General Moragues, a dos quarts de deu de la nit a la plaça que homenatja qui va ser governador militar de Castellciutat i heroi de la Guerra de Successió. Finalment, a les deu de la nit es farà l’encesa de candeles a totes les finestres i balcons del poble.

capitulació

Cloenda del Tricentenari

La Festa de la Capitulació tanca l’ampli programa commemoratiu del Tricentenari a la Seu i Castellciutat, que es va iniciar ara fa just un any. Els actes, organitzats per l’Ajuntament de la Seu juntament amb entitats i associacions del territori, han tingut un triple objectiu: commemorar uns fets històrics i donar-los a conèixer als urgellencs, rehabilitar el patrimoni històric (Torre Solsona) i difondre i reforçar la identitat col·lectiva com a país.

Notícia de Ràdio Seu

 

Cartell Diada