Estem de Festa Major!

juliol 28th, 2014 | Posted by admin in General - (0 Comments)
  • Els actes del cap de setmana inclouran el pregó amb Albert Villaró, sopar popular, ball, concerts, esport i tradició
  • Aquest dimecres hi haurà cinema al local social; i dijous, teatre amb la companyia Ciutat City

Castellciutat comença a celebrar la seva Festa Major, amb un programa d’actes que s’allarga durant tota la setmana ja que arrenca aquest dilluns amb la tradicional plantada del pi, a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de l’Arbre. El programa d’activitats aposta novament per l’originalitat i la participació dels veïns.

El regidor de Castellciutat de l’Ajuntament urgellenc, Jordi Martin, afirma que “la Festa Major és la manifestació més clara de la vitalitat de Castellciutat”. Segons Martin, “més enllà de la realitat administrativa, any rere any es reafirma festivament el caràcter com a poble, tant de portes endins com respecte els centenars de persones que, provinents d’altres pobles o de la Seu, durant aquest cap de setmana gaudiran de les activitats”.

Aquest dimarts es farà la col·locació de l’escenari i dimecres hi haurà cinema al local social, amb passis a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit. Dijous, a les 10 de la nit a la plaça de l’Arbre, hi haurà un any més l’actuació de la companyia local Ciutat City, que presenten un nou espectacle.

Cap de setmana

El gruix principal d’actes arrencarà divendres 1 d’agost, dia patronal de Sant Feliu, amb el vintè sopar popular a la plaça de l’Arbre, a 2/4 de 10 del vespre. Després de l’àpat tindrà lloc la lectura del pregó, enguany a càrrec de l’escriptor Albert Villaró, Premi Josep Pla 2014. Des de la mitjanit hi haurà ball amb Joan Martí, juntament amb la quarta Esquerrana de Nit, a la 1 de la matinada. A partir de 2/4 de 3 de la matinada se celebrarà el cinquè Castell-Sona. La nit es completarà amb la Menjada Popular.

Dissabte, la jornada començarà a 2/4 de 8 del matí amb el III Concurs de Pesca; i a les 9 del matí se celebrarà la II Caminada Popular de Sant Feliu. Més tard, a 2/4 de 5 de la tarda, hi haurà el partit de futbol de Festa Major. Paral·lelament, des de les 5 de la tarda es faran jocs per a la mainada. A partir de la mitjanit, el ball l’amenitzaran els grups Duende i Zarabanda.

Com a novetat, durant la nit de dissabte es durà a terme el concurs de fotografia ‘FMK Night cool pic’, i al llarg de tota la festa major el ‘FMK Day cool pic’, dels quals s’anirà informant a través dels perfils de la festa major i de Castellciutat a Facebook.

La celebració es clourà diumenge. Al matí hi haurà el Correcigaló, missa solemne i el tradicional ball de la Marsellana i l’Esquerrana. A les 5 de la tarda s’oferirà animació infantil; a les 7, havaneres amb el grup A tota Vela; a 2/4 de 9, lliurament de premis del primer FMK Day cool Pic i, finalment, a les 10 de la nit es retirarà el pi.

Notícia de Ràdio Seu

  • Miquel Calçada, comissari del Tricentenari, ha fet un reconeixement públic de qui fou el governador militar de la fortalesa de Castellciutat
  • La mostra i la restauració de la Torre Solsona s’inclouen en els actes per recordar els fets del 1714

El comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha inaugurat aquest dissabte l’exposició ‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’ que ja es pot visitar a la tercera planta de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell.

En l’acte inaugural de la mostra, dedicada a la figura del governador de la fortalesa de Castellciutat durant la Guerra de Successió, i que ha congregat força urgellencs i urgellenques que han omplert la sala on està ubicada l’exposició, també hi han participat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, Josep Borrell. A més a més, hi ha intervingut la directora de l’Espai Ermengol, Urgell Escribà, i la coordinadora de l’exposició, Esther Miralles.

En els parlaments de la inauguració de l’exposició, Miquel Calçada ha manifestat la seva satisfacció pel fet d’estar a la Seu d’Urgell amb motiu de la inauguració i ha agraït la col·laboració de les persones i institucions que han fet possible la recuperació de la figura de Josep Moragues. “Entre tots estem construint amb la commemoració del Tricentenari un acte de reafirmació de país i del nostre patrimoni, fet que ens deixarà un llegat permanent pel conjunt del país i de la Seu”, ha afirmat.

En relació amb el General Moragues, protagonista de l’exposició, el comissari del Tricentenari ha volgut fer un reconeixement públic de la seva figura, “que comença a ser coneguda i valorada”. I ha afegit: “Amb el General Moragues al capdavant, la Seu i Castellciutat es van convertir en defensa aferrissada de la causa austriacista, amb una gran rellevància militar, i va patir la humiliació i escarni per part de les tropes borbòniques”. “Actes com el d’avui serveixen per recordar la nostra història i projectar-nos cap al futur, i aquest any 2014 és el moment de reescriure la nostra història”, ha conclòs el comissari del Tricentenari.

Expo Moragues

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha explicat que ja fa tres anys que es va pensar en fer una exposició dedicada a Josep Maria Moragues, governador de la fortalesa de Castellciutat. Batalla ha remarcat que calia fer aquesta exposició per dos motius. “Per una banda, els urgellencs havien de conèixer què va passar a la Seu durant la Guerra de Successió, població que juntament amb Barcelona i Cardona van ser les darreres places fidels a l’Arxiduc Carles d’Àustria; i per una altra, calia fer possible que la Seu d’Urgell entrés dins la Ruta 1714, que engloba 10 municipis com a escenaris de la Guerra de Successió al nostre país” ha manifestat l’alcalde urgellenc.

Albert Batalla insta a “crear a través d’aquest discurs un atractiu turístic i un reclam econòmic per a la Seu i el territori”. I especifica: “Tot aquest patrimoni històric de la ciutat, com són la Ciutadella de Castellciutat i la Torre Solsona, cal posar-les en valor, juntament amb la Catedral”.

Després de la inauguració de l’exposició dedicada al general Moragues, el comissari del Tricentenari, juntament amb l’alcalde de la Seu i regidors de l’equip de govern s’han desplaçat fins a la Torre Solsona, una de les fortificacions d’aquella època, on s’hi està acabant de realitzar les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona esdevé així un dels escenaris de la Ruta 1714, formant part dels itineraris pels marcs de la Guerra de Successió.

‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’

L’exposició descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants que van tenir lloc a la Seu d’Urgell i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió.

Expo Moragues 2

Així, els plànols, mapes i il·lustracions de l’exposició, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a les nostres terres: l’evolució de la fortalesa de Castellciutat, l’impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d’aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres.

Finalment, explica la resistència i la capitulació d’aquesta plaça, el setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país.

L’exposició es complementa amb un documental amb entrevistes als següents experts en la matèria: Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam Mar, Lluís Obiols i Quim Torra.

L’Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d’Història de Catalunya.

La mostra s’emmarca dins del conjunt d’actes organitzats per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió. Al llarg d’aquest any s’aniran celebrant diverses activitats al voltant d’aquests fets.

Notícia de Ràdio Seu

Festa d’estiu 2014

juliol 19th, 2014 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Amics

  • El compromís del Ministeri inclou la millora de les interseccions de Castellciutat, la Seu i Montferrer
  • L’alcalde urgellenc n’ha fet la petició en diverses ocasions, la darrera vegada durant la visita de la ministra Ana Pastor a la capital urgellenca

El director general de carreteres del Ministeri de Foment, Jorge Urrecho, ha comunicat aquesta setmana a l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, que l’Estat licitarà durant aquest any les obres de les rotondes de la N-260 a Castellciutat, la Seu i Montferrer. Batalla ja ha traslladat aquest compromís a l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Jordi Calvet.

L’anunci arriba, en el cas de la Seu, després d’anys de reivindicacions per part del consistori, així com dels veïns del municipi, especialment de Castellciutat. Albert Batalla indica que s’ha fet “un seguiment constant del projecte” i s’ha dut a terme múltiples gestions durant anys per aconseguir que el Ministeri construís aquestes rotondes. Precisament, la darrera de les demandes va formalitzar-se el passat mes de juny davant la ministra Pastor, aprofitant la seva visita a la ciutat amb motiu de la Trobada Empresarial al Pirineu.

Batalla manifesta que el compromís de Foment “sembla ferm” i s’ha mostrat convençut que ben aviat es licitaran els treballs i en pocs mesos es podrà veure les rotondes construïdes i en funcionament, “cosa fonamental per a la millora de la seguretat de la N-260 al seu pas per la Seu i Castellciutat”. L’alcalde urgellenc també ha valorat positivament l’anunci del Ministerio per licitar durant el 2014 les obres de la rotonda de Montferrer, una altra infraestructura llargament reclamada.

El projecte de Foment inclou la construcció d’una rotonda a Castellciutat, davant l’Hotel El Castell, i una altra enfront el polígon de Lleteries. Les obres també contemplen una vorera de rotonda a rotonda, que portarà al pont del Valira. A més a més, està previst fer un mirador sobre la vall de la Seu en un punt d’aquest tram, entre ambdues rotondes. El pressupost dels treballs ascendeix a un milió dos-cents mil euros.

L’alcalde urgellenc s’ha compromès a continuar el seguiment “intens i constant” del projecte “perquè es faci realitat al més aviat possible”.

Notícia de Ràdio Seu