Author Archives: admin

El mateix dia 28 hi férem referència a la pàgina de Facebook associada a aquest web. Avui, dos dies després de Sants Innocents us deixem la notícia perquè pugueu rellegir-la i alhora felicitem els cursors i precursors de la iniciativa: al principi ens hi vau fer caure!

L’Associació d’Amics de Castellciutat publica el primer número de la revista ‘La veu del Pirineu’

  • Anuncia en exclusiva un macroprojecte a la Ciutadella, que suposarà una important inversió per al poble
  • L’entitat es planteja concórrer a les properes eleccions municipals com a partit polític

L’Associació d’Amics de Castellciutat ha publicat aquest mes de desembre el primer número de la revista ‘La veu del Pirineu’, que serà un altaveu de les activitats i notícies que es duen a terme al poble i el territori pirinenc.

La publicació obre amb l’exclusiva d’una inversió milionària a la Ciutadella, on està prevista una torre de Telecomunicacions que evitaria les interferències de la futura línia d’alta tensió entre Adrall i Andorra. Es tractaria de l’edifici més alt de la demarcació de Lleida i s’anomenaria Castellciutat Tower. A la zona també s’hi ubicaria un hotel-restaurant d’alt nivell. La informació també concreta que es preveu un desdoblament de la carretera d’accés a la zona i la construcció d’una rotonda a la N-260.

La nova revista recull d’altres notícies, de caire polític, esportiu i lúdic. Entre els titulars destaca el fet que l’Associació d’Amics de Castellciutat es planteja concórrer a les properes eleccions municipals com a partit polític i que el CF Castellciutat de futbol sala està a punt de firmar un conveni amb el Barça Alusport gràcies a la magnífica temporada que està duent a terme.

Així mateix, segons informa ‘La veu del Pirineu’, el Bisbat d’Urgell podria vendre de forma imminent l’Ermita de Sant Antoni del Tossal, per tal de fer front a les necessitats financeres causades per la crisi econòmica. Per últim, s’assenyala que Llívia tornarà a França en l’hipotètic cas que Catalunya obtingui la independència.

Nota de premsa de Ràdio Seu

El dia 24, a Ciutat, donem la benvinguda al Nadal

desembre 23rd, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Demà dimarts, a Ciutat, donem la benvinguda al Nadal. A les 18.00, a l’església de Sant Feliu, alumnes de l’escola, amb la col·laboració de l’AMPA, participaran a la missa del pollet i faran un pessebre vivent. En acabat, l’associació Amics de Castellciutat ha organitzat un cagatió per als més petits, obert a tothom. 

missapollet

Comencen Els Pastorets

desembre 16th, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Des d’avui dilluns i fins divendres, cada tarda a les 18.00h podràs escoltar-ne un fragment a Ràdio Seu. La proposta ha estat desenvolupada per l’associació Amics de Castellciutat i ha comptat amb la col·laboració de veïns i veïnes del poble, alumnes i AMPA de l’escola, i l’emissora municipal.

Pastorets

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha anunciat que presentarà esmenes al projecte de línia d’alta tensió entre Adrall i Andorra, promogut per Red Eléctrica de Espanya. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha assegurat en el programa ‘Fil Directe’ de RàdioSeu, que s’utilitzaran tots els recursos legals pertinents per conèixer a fons la documentació concreta i com afectarà la iniciativa al municipi i la comarca.

El consistori urgellenc va convocar fa uns dies una trobada amb els propietaris dels terrenys afectats pel recorregut elèctric. En aquest sentit, ha avançat que treballarà perquè es faci tot el procés de la millor forma possible. Batalla s’ha referit de forma especial a l’impacte ambiental de la línia, tot i que també a les indemnitzacions i retorn al territori.

El posicionament de l’Ajuntament urgellenc va d’acord amb els altres municipis pels que ha de transcórrer la línia. “Entenem que les connexions elèctriques han de passar per algun lloc, i que el projecte no és assimilable a una proposta de molt alta tensió, però reclamem el mínim impacte”.

Nota de premsa de Ràdio Seu

Previstes dues reunions informatives sobre la projecció de la línia elèctrica entre Adrall i Andorra, projectada sobre territori dels municipis de Ribera d’Urgellet, Montferrer i Castellbó, Valls de Valira i la Seu d’Urgell (fonamentalment a Castellciutat). La primera reunió, convocada per la plataforma d’afectats, és dimecres 27, a les 19.00h, al Centre Cívic El Passeig; la segona, convocada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, serà dijous 28, a les 18.00h, a la Sala de Plens.

Notícia relacionada

Festa del Porc

novembre 21st, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

CARTELL FESTA

Vols participar als Pastorets radiofònics?

novembre 14th, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Arrenca la lliga!

octubre 18th, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Aquest cap de setmana arrenca la lliga al 7è grup de la delegació de Lleida de la 3a divisió catalana de futbol sala. El CF Castellciutat s’estrenarà dissabte 19, com a visitant, jugant contra el CF Sanaüja. Podeu seguir l’evolució de l’equip a la pàgina del CFC a Facebook, així com a l’espai web de la Federació Catalana de Futbol.

Quan es va perdre el nord

octubre 10th, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

«Guerra de Successió. Una data: 11 de setembre de 1714. Una ciutat: Barcelona. Un nom propi: Rafael Casanova. Aquest és, efectivament, l’episodi icònic i determinant del conflicte. Però la guerra va ser més llarga i més cruel. Ara fa exactament tres-cents anys que l’acció es concentrava al Pirineu, on s’estava pendent del setge de Castellciutat, la fortalesa clau per dominar la frontera».

Quan es va perdre el nord. Article d’Anna Sàez i Albert Villaró a la revista Sàpiens del mes d’octubre (pàg. 56-59).

Castellciutat commemora els 300 anys de la capitulació

setembre 30th, 2013 | Posted by admin in General - (0 Comments)

Castellciutat commemora els 300 anys de la capitulació

Coincidint amb els 300 anys del 28 de setembre de 1713, data de capitulació de les fortaleses de Castellciutat, defensades pel general Moragues davant l’exèrcit borbònic, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha celebrat aquesta tarda els actes per a commemorar aquests fets històrics, que han tingut lloc tant a la Torre de Solsona com al poble de Castellciutat, punts claus i estratègics en la Guerra de Successió. L’acte, que s’ha celebrat al peu de la Torreta, s’ha iniciat amb una aproximació als fets històrics del 28 de setembre de 1713 a Castellciutat; aproximació que ha anat a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya. Alcoberro ha fet un repàs de la capitulació de Castellciutat, Barcelona i Cardona, darreres places fidels a l’Arxiduc Carles d’Àustria. També ha glossat la figura del general Moragues.

Ruta 1714

En la seva intervenció, Agustí Alcoberro ha remarcat que tant la Torre de Solsona com Castellciutat “són espais plens d’història i que avui ens toca reivindicar”. Alcoberro també ha explicat que des del Museu d’Història de Catalunya s’està impulsant la Ruta 1714,que inclou 10 emplaçaments d’arreu de Catalunya, entre els quals la Torre de Solsona i la fortalesa de Castellciutat, perquè durant l’any 2014 esdevinguin espais històrics d’interès pels ciutadans.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha manifestat en la seva intervenció que “és emocionant ser aquí, on avui fa 300 anys veïns de Castellciutat i de la Seu vivien una realitat ben diferent”. En aquest sentit, Batalla ha remarcat la responsabilitat de l’Ajuntament urgellenc a l’hora d’impulsar un seguit d’actes per a commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d’Urgell i Castellciutat. L’alcalde de la Seu ha volgut subratllar la importància dels fets històrics viscuts fa tres cents anys a les fortaleses de Castellciutat, abans de caure Cardona i Barcelona davant les tropes borbòniques. “Volem remarcar la importància històrica de la Seu i concretament de les fortificacions de Castellciutat en la Guerra de Successió”, ha manifestat. I ha afegit que “fa 300 anys, aquí es va lluitar per la dignitat i la llibertat del nostre país”.

Un segon objectiu d’aquesta commemoració és la recuperació i rehabilitació del patrimoni relacionat amb aquest significatiu fet històric i que ha pervingut. En aquest punt, Albert Batalla ha subratllat que representarà una nova promoció turística per la Seu d’Urgell, que aportarà més promoció econòmica al territori. Com a tercer objectiu, l’alcalde de la Seu d’Urgell ha assenyalat que aquests diferents actes serviran per a “reforçar la identitat col·lectiva dels urgellencs, en un moment molt transcendent pel present i futur nacional del nostre país”. Batalla ha afegit al respecte que “des de la Seu d’Urgell també podem contribuir i estimular el debat entre les persones que ens tocarà decidir el nostre futur col·lectiu”.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

L’acte a la Torre de Solsona ha culminat amb la lectura del text original de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat a càrrec de La Coronela de Barcelona i la interpretació de la versió original d’Els Segadors a càrrec de Guillermo Morlino, amb l’acompanyament musical de Ricard Viliella i de Joan Benavent. Per a finalitzar, les autoritats i el públic assistent a l’acte commemoratiu s’han aixecat per cantar l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.

Bateig d’una plaça de Castellciutat

Els actes commemoratius del Tricentenari de la Guerra de Successió han seguit al poble de Castellciutat. Les autoritats i els veïns, seguits per La Coronela de Barcelona, s’han dirigit a peu des del Torre de Solsona fins al poble de Castellciutat, on ha tingut lloc l’acte de bateig de la plaça que hi ha darrera de l’església. Albert Batalla i Agustí Alcoberro han descobert la placa de la plaça que des d’avui porta per nom Plaça de Josep Moragues i Mas, general que va defensar la fortalesa de Castellciutat davant l’exèrcit borbònic durant la Guerra de Successió. També ha quedat instal·lat un monòlit de ferro dedicat també a aquest important personatge històric.

Per la seva part, el regidor de Cultura i de Castellciutat a l’Ajuntament de la Seu, Jordi Martin, ha estat l’encarregat de fer una introducció sobre la figura i la importància del general Moragues en la defensa de la fortesa de Castellciutat. Martin ha remarcat que és “un espai del nostre poble que recorda la persona de Josep Moragues, el general Moragues, com a exemple de compromís, avui que fa 300 anys de la capitulació de Castellciutat en el context de la Guerra de Successió”. Martin ha volgut afegir que “un petit homenatge no pot acomodar-nos eternament al passat, sinó adreçar-nos al futur amb la mateixa força i confiança en nosaltres com a col·lectiu nacional que tingué ell aleshores com a màxim responsable de l’emplaçament de Castellciutat”.

Foto realitzada per Ràdio Seu

Foto realitzada per Ràdio Seu

Els actes institucionals han finalitzat amb una ballada de sardanes, organitzada per l’Associació de Veïns de Castellciutat, la qual ha donat pas als actes populars, organitzats pel col·lectiu Amics de Castellciutat: l’escenificació de la capitulació per part de veïnes i veïns i els Miquelets de Catalunya, i el sopar d’època, ambdós celebrats a la plaça de l’Arbre.

Nota de premsa de l’Ajuntament